Heb je ook wel eens problemen met eten waar je zelf niet uitkomt? Wij kunnen ons dat goed voorstellen. Wanneer je tevens (het vermoeden van) een autisme spectrum diagnose hebt is het een zoektocht naar wat het beste bij je past. Misschien loop je vast in therapie bij de eetstoorniskliniek of heb je simpelweg nog nooit om hulp durven vragen. Hoe je situatie ook is, we zijn bereid om met je mee te denken. We benaderen het eetprobleem (of de eetstoornis) vanuit het autisme omdat wij zien dat daar vaak de problemen uit voortkomen. Ervaring leert dat vrouwen bij een eetstoornis kliniek niet altijd tot hun recht komen omdat de uitingsvorm anders is en er minder herkenning plaatsvindt. Daarom hopen we dat jij je bij ons gehoord voelt. Zoek je een luisterend oor, een concreet advies of ondersteuning op (eet) gebied? Wij kijken naar wat het beste bij je past. Centrum Spectra wil jouw wensen en behoeftes centraal stellen en écht met je meedenken.

Heb je (het vermoeden van) een autismesepctrumstoornis en tevens een eetprobleem/-stoornis en herken je (een van) de volgende punten? 

 • Ik heb moeite met structuren van eten.
 • Mijn eetpatroon is elke dag hetzelfde (Ik vind het prettig om vaste producten te eten) 
 • Structuur aanbrengen (op eetgebied) is lastig voor mij. Ik heb moeite met plannen en organiseren. 
 • Eten is een obsessie. Ik ben er (een groot) gedeelte van de dag dwangmatig mee bezig. 
 • Het sociale aspect aan eten geeft mij stress/spanning
 • Ik heb moeite met het aanvoelen van mijn honger en/of verzadigingsgevoel. 
 • Veranderingen van mijn lichaam wil ik het liefst in de hand houden door bezig te zijn met lijnen. 
 • Ik heb geen idee wat mijn lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. 
 • Veranderingen in mijn (eet of beweeg) patroon geeft onrust of veroorzaakt angst. 
 • In behandeling ben ik nooit verder gekomen omdat ik me niet begrepen voelde. 
 • Ik heb het gevoel (gehad) niet aan de verwachtingen van een kliniek/behandeling te kunnen voldoen. 

Bij Centrum Spectra kun je terecht voor informatie en je kunt een afspraak maken voor een gesprek (telefonisch of via Skype) met een deskundige die zelf eerstehands ervaring heeft met autisme (ASS) en een eetstoornis.

Voor wie?

De individuele gesprekken zijn bedoeld voor meiden / vrouwen van 18 jaar en ouder die een autismespectrumstoornis hebben en problemen met eten ervaren, of gediagnosticeerd zijn met een eetstoornis zoals bijvoorbeeld anorexia nervosa (AN).

Misschien wacht je op een intake gesprek voor een behandeling, of zit je tussen behandelingen in en wil je graag iemand hebben om mee te praten in de tussentijd. Ook kun je de gesprekken als aanvulling op je behandeling gebruiken. In dat geval is het aan te raden je behandelaar op de hoogte te stellen van het feit dat je aanvullende gesprekken hebt met een ervaringsdeskundige bij Centrum Spectra.

Wat kan ik bespreken?

Tijdens je sessie heb je de mogelijkheid om het te hebben over dingen die je op dit moment bezig houden of dingen waar je tegenaan loopt.

Dit kunnen onderwerpen zijn met betrekking tot eten, zoals moeite hebben met genoeg te eten, je eten plannen en het omgaan met eten in sociale situaties. Ook kun je zaken bespreken die niet direct aan eten gerelateerd zijn, zoals het omgaan met je autisme (ASS), het dagelijks (gezins)leven, school, werk en relaties.

Incidentele en regelmatige afspraken

Je kunt kiezen voor losse, incidentele gesprekken. Ook is er de mogelijkheid om regelmatige afspraken op vaste dagen en tijdstippen in te plannen. Hierbij kun je kiezen uit gesprekken van een uur of een half uur.  Soms kan het fijn zijn om in plaats van een gesprek van een uur per week, twee afspraken van een half uur in te plannen.

Ben je benieuwd naar wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op om van gedachten te wisselen.