Anorexia en Autisme vrouwen | Centrum Spectra

Vrouwen met anorexia nervosa (AN)

In Nederland zijn er ongeveer 5600 patiënten met anorexia nervosa (AN), waarvan 95 procent vrouw is. Per jaar komen er ongeveer 1300 patiënten bij. 45 procent van de patiënten herstelt volledig, 30 procent herstelt gedeeltelijk en 25 procent herstelt niet. 10-15 procent van de patiënten overlijdt aan de gevolgen, van wie twee derde door ondervoeding en een derde door suïcide. Na behandeling herstelt ongeveer de helft, een derde verbeterd en bij ongeveer een vijfde is de eetstoornis chronisch.

Prevalentie autisme (ASS) bij vrouwen met anorexia (AN)

Autisme (ASS) is oververtegenwoordigd in individuen die anorexia nervosa (AN) ontwikkelen en is veelvoorkomend is in gevallen van langdurige / chronische anorexia (AN). Deze comorbiditeit wordt geassocieerd met een slechtere prognose dan wanneer er alleen sprake is van anorexia (AN). De aanwezigheid van autisme (ASS) is een van de sterkste voorspellers van een chronisch beloop van de eetstoornis, die soms wel tien jaar kan duren.

Verschillende onderzoeken stellen dat zoveel als 20-23 procent van de mensen met een langdurige/ chronische eetstoornis tevens onderliggend autisme (ASS) hebben, dit in tegenstelling tot de 5 à 10 procent wat aanvankelijk werd gedacht. Ook blijkt dat het percentage vrouwen dat hulp zoekt voor hun anorexia (AN) die ook hoogfunctionerend autisme blijken te hebben ongeveer 20 procent hoger is dan aanvankelijk werd gedacht. Wanneer een cliënt die is gediagnosticeerd met anorexia (AN) zich verzet tegen de traditionele behandeling, is het plausibel is om te overwegen of de cliënt in kwestie ongediagnosticeerd autisme heeft.